A betegségek pszichológiai okainak megértése

Az ember sokkal összetettebb lény, mint azt sokan gondolják. Ma már lehetetlen kihagyni az érzelmek hatásának vizsgálatát a testünkben létrejövő folyamatokra. Gondolj arra, hogy amikor boldog vagy, nem is érzel sem fáradtságot, sem fájdalmat. Amikor viszont valami baj történik, a test is elnehezedik, a lelki terhek hatására. A hosszabb távon fennálló stressz, vagy nagyobb traumák, erős nyomatékkal befolyásolják testünk folyamatait.

Amikor a betegségekre gondolunk, jellemzően a fizikai okok, például a baktériumok vagy vírusok ártó hatására gondolunk. Van azonban egy másik tényező is, amelyet figyelembe kell vennünk, amikor az egészségünkről van szó; a pszichológiai okok. A mentális és érzelmi stressz, helytelen életmód fizikai tünetekben nyilvánulhat meg, amelyek jelentősen befolyásolhatják közérzetünket. Ma a betegségek pszichológiai okait vizsgáljuk, és azt, hogy ezek megértése hogyan segíthet abban, hogy egészségesebb emberekké váljunk.

Mik a betegségek pszichológiai okai?

A betegségek pszichológiai okai a mentális és érzelmi stressz okozta fizikai tünetekre utalnak. A testi betegségekhez vezető pszichológiai állapotok közé tartozik például a depresszió, a szorongás, a stressz és a trauma. Ezek az állapotok a betegségek széles skáláját okozhatják a fejfájástól és az izomfájdalomtól kezdve a gyomor-bélrendszeri problémákon át a szívbetegségekig.

Soha nem az a probléma, ami történik, hanem, hogy mit gondolunk érzünk a helyzettel kapcsolatban. A minket érintő helyzetek értelmezése, sokszor gyermekkori traumákkal kapcsolódik össze, és egy ártatlannak vélt esemény is okozhat bárkinél, hatalmas stressz választ. Ezért van értelme az önismereti munkának, hogy amikor valóban belekerülünk egy számunkra kellemetlen szituációba, legyen eszközünk e megfelelő értelmezésre, reakció kialakítására. Valamit a következő hasonló helyzetben, már semleges szemlélőként tudjunk részt venni. https://dashboard.mailerlite.com/forms/297105/82636934621431685/share

A fenti linken egy ingyenes felmérést kérhetsz????

Az elme és a test kapcsolata erőteljes, olyannyira, hogy még az egészségügyi szakemberek is kezdik felismerni a jelentőségét a krónikus betegségekben vagy megmagyarázhatatlan tünetekkel küzdő betegek diagnosztizálásakor. Tanulmányok például kimutatták, hogy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknél gyakran magasabb a depresszió szintje, mint azoknál, akik nem szenvednek ebben az állapotban, ami a mentális egészség és a fizikai jólét közötti kapcsolatra utal. Emellett a fibromialgiában  / a test több pontján megjelenő fájdalmai/ szenvedőkön végzett kutatások kimutatták, hogy ezek az egyének hajlamosak több stresszt átélni, mint egészséges társaik, ami tovább erősíti azt a felfogást, hogy a mentális egészség fontos szerepet játszik az általános egészségi állapotban.

Hogyan érthetjük meg jobban az elme és a test közötti kapcsolatot?

Az elme és a test közötti kapcsolat jobb megértésének legjobb módja, ha megismerkedünk az úgynevezett "elme-test gyógyászat" fogalmával. Ez a fajta módszer a hagyományos orvosi kezeléseket olyan bizonyítékokon alapuló terápiákkal kombinálja, mint a meditáció, az önismereti munka, a jóga, a tudatosság gyakorlása, a kognitív viselkedésterápia (CBT), a biofeedback tréning, a hipnózis és a relaxációs technikák más formái, hogy az egyén egészségének fizikai és pszichológiai aspektusait egyaránt kezelje. Ezzel a megközelítéssel nemcsak a fizikai panaszok, hanem az esetlegesen az Ön állapotához hozzájáruló érzelmi problémák kezelését is elkezdheti. A megelőzés minden esetben jobb hozzáállás, mint a bajban hirtelen megoldás keresés.

 Az elme-test kapcsolatának megismerése kiváló módja annak, hogy mindannyian jobban megértsük a betegségek lelki gondolati okait, így lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy mind fizikailag, mind mentálisan egészségesebb emberekké váljunk. Fontos, hogy mindannyian felismerjük, hogy elménk és testünk valójában mennyire szorosan összefonódik - ha az egyik nem működik megfelelően, akkor az szinte biztosan hatással lesz a másikra is. Ennek a kapcsolatnak a tudatosítása alapvető fontosságú a jólétünk megőrzéséhez most és a jövőben is!  Ha megértjük, hogy gondolataink hogyan befolyásolják általános egészségi állapotunkat, akkor proaktív lépéseket tehetünk a meglévő betegségek kezelésére, miközben megelőzhetjük, hogy a jövőben újak alakuljanak ki!